Wie in Nederland een product koopt, krijgt hier standaard twee jaar fabrieksgarantie bij geleverd. Dat is wettelijk bepaald. Toch trok Apple zich hier lange tijd niets van aan. Na een jaar was de fabrieksgarantie verstreken. Sinds de Consumentenbond zich hiermee bemoeide is de garantietermijn echter verlengd. Door de toevoeging van het Nederlands consumentenrecht heb je nu recht op minimaal twee jaar garantie op je iPhone.

Nederlands consumentenrecht

Het Nederlands consumentenrecht is van toepassing op alle producten die je in Nederland koopt. Daardoor krijg je standaard minimaal twee jaar fabrieksgarantie. Apple weigerde tot voor kort om de bepalingen van het Nederlands consumentenrecht binnen haar garantie op te nemen, terwijl consumenten hier wel recht op hadden. Na aandringen van de Consumentenbond heeft Apple inmiddels haar garantievoorwaarden uitgebreid. De aspecten waar consumenten volgens het Nederlands consumentenrecht recht op hebben, zijn nu ook op de website van Apple te vinden.

Garantie bijkopen voor je iPhone

Apple biedt de mogelijkheid om garantie bij te kopen voor je iPhone. Dit kan een uitgebreide garantie of een verlengde garantie zijn. Met een verlengde productgarantie koop je bijvoorbeeld een jaar extra garantie bij. Een uitgebreide garantie komt neer op meerdere aspecten waar je garantie op kunt claimen, zoals een directe vervanging van je toestel tijdens de Apple telefoon reparatie.

Is garantie bijkopen wel nodig?

Naast twee jaar fabrieksgarantie heb je ook nog recht op de wettelijke garantie. Volgens deze garantie heb je gewoon recht op reparatie van je product op het moment dat deze buiten je schuld om niet meer werkt. Je hebt namelijk recht op een product dat bij normaal gebruik langer dan twee jaar mee gaat. Om aanspraak te maken op de wettelijke garantie moet je wel sterk in je schoenen staan. Fabrikanten zijn hier meestal niet happig op. Lukt het niet om de reparatiekosten vergoed te krijgen, dan kun je misschien nog terugvallen op je inboedelverzekering. Bij ongelukjes in huis valt schade aan je iPhone meestal gewoon onder de inboedelverzekering.